S&P Global ABD Büyüme Tahminini Düşürdü: Dünya Ekonomisi Yavaşlıyor

S&P Global Ratings, 2025 ve 2026 küresel büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti. ABD'de ekonomik yavaşlama beklenirken Euro Bölgesi ve Asya-Pasifik ülkelerinde büyüme düşebilir. Özellikle Meksika, ABD ile yakın ilişkisi nedeniyle özel risk altında. S&P, artan küresel risklere dikkat çekiyor.

S&P Global Ratings, yayımladığı son raporla birlikte 2025 ve 2026 yıllarına ilişkin küresel ekonomik büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti. “Global Macro Update: Seismic Shift in US Trade Policy Will Slow World Growth” başlıklı rapora göre, ABD ekonomisi için büyüme beklentisi 2024 yılı için %1,5’e, 2025 yılı için ise %1,7’ye çekildi. Bu revizyonlar, ABD’nin uygulamaya koyduğu yeni gümrük tarifelerinin dünya ticareti üzerindeki etkilerine bağlandı.

ABD resesyondan uzak ama yavaşlama kesin

S&P Global, ABD’de ekonomik bir durgunluk öngörmese de büyümenin ciddi şekilde yavaşlayacağını belirtiyor. Raporda, ABD GSYH’sinde 2025-2026 döneminde yaklaşık 60 baz puanlık bir düşüş bekleniyor. Benzer bir düşüş Kanada ve Meksika için de öngörülüyor.

Ayrıca, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 2024 yılı içerisinde faiz oranlarını 50 baz puan indirmesi bekleniyor. Ancak, bu faiz indiriminin büyümeyi ne derece destekleyeceği belirsizliğini koruyor.

Euro Bölgesi’nde en büyük darbe Almanya’ya

Euro Bölgesi genelinde 2025 ve 2026 büyüme tahminleri 0,2 puan aşağı çekilirken, en büyük etkiyi Almanya görecek. Ancak raporda, Avrupa genelinde altyapı ve savunma harcamalarının artırılmasıyla bu olumsuz etkinin dengelenebileceği vurgulandı. Bu gelişmelerin ardından 2027 ve 2028 yıllarında Euro Bölgesi büyümesinin potansiyelin üzerine çıkabileceği belirtildi.

Asya-Pasifik ülkelerinde büyüme 1 puan düşebilir

S&P Global’in raporunda, Malezya, Vietnam, Tayland ve Singapur gibi açık ekonomilere sahip Asya-Pasifik ülkelerinde büyümenin yıllık bazda %0,5 ila %1 arasında gerileyeceği öngörülüyor. Çin, Avrupa Birliği ve Kanada dışındaki ülkelerin ise ABD ile karşılıklı tarife müzakerelerine yönelmesi bekleniyor.

Raporda, şu ana kadar tarife şoklarının reel ekonomi üzerindeki etkisinin sınırlı kaldığı, ancak güven endekslerinde düşüşler ve nominal değişkenlerde gerilemeler yaşandığı belirtildi. Özellikle Çin’den yapılan mal sevkiyatlarının son dönemde azalmaya başlaması bu değişimin işaretlerinden biri olarak kayda geçti.

Meksika için özel risk: Yakın ilişki etkisi

Asya dışındaki bölgelerde, ABD tarifelerinin büyümeye olan doğrudan etkisinin görece sınırlı olacağı değerlendirilse de, Meksika için istisnai bir durum söz konusu. ABD ile yakın ticari ilişkilere sahip olan Meksika’nın, yeni tarife kararlarından etkilenme olasılığı yüksek görülüyor.

Küresel riskler artıyor

S&P Global Ratings, önümüzdeki 12 aylık dönem için en büyük makroekonomik risk olarak; daha yüksek tarifelerin, belirsizliklerin ve finansal piyasa dalgalanmalarının, ABD ve diğer ülkelerde reel ekonomide sert daralmalara yol açmasını gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER