İngiltere'de Hibrit Çalışma Modeli: Çalışanlar Haftada 2 Gün Evde

İngiltere'de uzaktan çalışma, iş gücü piyasasının belirleyici unsuru haline geldi. İngiliz çalışanlar haftada ortalama 1,8 gün evden çalışarak dünya ortalamasının üzerinde seyrediyor. Araştırmalar, hibrit çalışmanın uzun vadede iş gücü piyasasının temel beklentisi olacağını gösteriyor.

İngiltere’de uzaktan çalışma, pandemi sonrasının geçici bir çözümü olmaktan çıkarak iş gücü piyasasının belirleyici unsurlarından biri hâline geldi. Global Survey of Working Arrangements (G-SWA) araştırmasına göre İngiliz çalışanlar, haftada ortalama 1,8 günü evden geçirerek dünya ortalamasının (1,3 gün) üzerinde seyrediyor.

Araştırma Sonuçları: Haftada 1,8 Gün Evden Çalışma

G-SWA, Kasım 2024–Şubat 2025 döneminde 34 ülkeden 16 000’in üzerinde tam zamanlı, üniversite mezunu çalışanı analiz etti. Veriler; Birleşik Krallık, ABD, Kanada ve Avustralya gibi İngilizce konuşulan ülkelerde hibrit modelin baskın olduğunu, Doğu Asya’da ise ofis merkezli kültürün sürdüğünü ortaya koydu.

Hibrit Çalışma Tercihlerinde Coğrafya ve Maliyet Etkisi

Londra ve güneydoğu İngiltere’de yüksek ulaşım maliyetleri, evden çalışmayı cazip kılan başlıca nedenler arasında yer alıyor. King’s College London öğretim üyesi Dr. Cevat Giray Aksoy, “Uzaktan çalışma artık kriz tedbiri değil; İngiltere işgücü piyasasının tanımlayıcı özelliği” değerlendirmesini yaptı.

Cinsiyet, Ebeveynlik ve Yaş Dinamikleri

Araştırma, erkek ve kadın çalışanların uzaktan çalışma oranlarının hemen hemen eşit olduğunu gösterirken, çocuk sahibi kadınların hibrit modeli daha çok benimsediğini vurguluyor. Genç çalışanlar ise kariyer görünürlüğü ve informal öğrenme gerekçeleriyle ofiste daha fazla zaman geçirmeyi tercih ediyor.

Verimlilik ve Tamamen Uzaktan Roller

G-SWA bulgularına göre hibrit çalışma, şirketlerin verimliliği üzerinde olumsuz bir etki oluşturmadı. Tamamen uzaktan yürütülen rollerin verimliği ise işin niteliğine ve yönetim biçimine göre değişkenlik gösteriyor; çağrı merkezi ve veri girişi gibi pozisyonlar, otomasyon baskısıyla karşı karşıya kalmaya devam ediyor.

Ofise Dönüş Baskısına Karşı Çalışan Tutumları

King’s College tarafından yapılan ayrı bir ankette, çalışanların yalnızca %42’si tam zamanlı ofise dönüş zorunluluğuna uyacağını belirtirken, kadın çalışanlarda bu oran daha da düşüyor. 2024 sonu itibarıyla kadınların %55’i, zorunlu ofis modelinde ısrar edilmesi hâlinde iş değiştirmeyi düşündüğünü söyledi.

İşverenler ve Politika Yapıcılar İçin Çıkarımlar

İşverenler: Uzaktan çalışma talebini karşılayacak ofis alanı optimizasyonu ve esnek yan hak paketleri geliştirmeli.

Politika yapıcılar: Ulaşım altyapısı, şehir planlaması ve bölgesel kalkınma stratejilerini hibrit çalışma gerçeğine göre güncellemeli.

Çalışanlar: Kariyer gelişiminde görünürlük ile esnek çalışma dengesini iyi yönetmeli.

Araştırmacılar, uzaktan çalışmanın İngiltere’de “çalışma hayatı dengesi”ni yeniden tanımladığını; hibrit modelin de uzun vadede iş gücü piyasasının temel beklentisi olacağını ifade ediyor.

İLGİLİ HABERLER